تغییرات هورمونی در هفته دوازدهم بارداری【سال1402】❤️

در هفته دوازدهم بارداری همه چیز به سرعت در حال تغییر می باشد. هفته دوازدهم بارداری به پایان دوره سه ماهه اول نزدیک می شوید و از شدت تولید هورمون های شما کمی کاسته میشود و حس شما بهتر می شود. در هفته دوازدهم بارداری جنین 6 سانتی متر می باشد. برخی علائم اولیه بارداری مانند حالت تهوع در این هفته کاهش پیدا میکند. ما در این مقاله تغییرات هورمونی در هفته دوازدهم بارداری را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم، پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
وضعیت جنین
سیستم ها و اندام های کلیدی جنین در هفته دوازدهم تقریباً شکل گرفته اند. از هفته دوازدهم به بعد تا زمان تولد اندام ها در یک مسیر کم کم به سوی تکامل نهایی پیش می روند. جنین در این زمان می تواند انگشتان خود را باز و بسته کند زیرا رفلکس های ذاتی جنین مانند حرکات دست و مکیدن در حال شکل گیری هستند. اگر با روش سونوگرافی جنین را مشاهده کنید متوجه میشوید که جنین در پاسخ به محرک های تماسی واکنش هایی از خود نشان می دهد. اندام دیگری که در هفته دوازدهم به سرعت در حال بلوغ است مغز می باشد.
در هفته دوازدهم بارداری جنین اندازه یک لیموی بزرگ می باشد. قد او ۵.۳ سانتی متر و وزن وی حدود 14 گرم است. در هفته دوازدهم تمام ارگان های اصلی جنین شکل گرفته است. هفته های آینده به بلوغ تدریجی این ارگان ها اختصاص پیدا میکند. در هفته دوازدهم افراد حدود سه ماه است که باردار هستند، یعنی هنوز در سه ماهه اول بارداری قرار دارند. کم تر از دو هفته دیگر از 3 ماهه اول عبور خواهید کرد و یک سوم مسیر را پشت سر می گذارید، از هفته دوازدهم جنین فقط رشد می کند.
تغییرات مادر
در هفته دوازدهم حجم رحم افزایش می یابد و شکم شما برجسته می شود و سایز دور کمرتان افزایش می یابد، دیگر نمی توانید لباس های قبل را به راحتی بپوشید. تنگ شدن لباس ها ناشی از افزایش وزن نیست تا هفته دوازدهم بارداری به طور میانگین یک کیلوگرم به وزن مادر اضافه می شود. افزایش سایز دور کمر به دلیل رشد سریع رحم و تاثیر آن بر حجم شکم می باشد. در جستجوی لباس های راحت تر و مخصوص بارداری باشید تا بعضی از علائم کاهش یابند.
بزرگ شدن رحم تا حدودی بافت های شکمی را تحت فشار قرار می دهد و نتیجه آن بروز نفخ و یبوست است. از دیگر مشکلات شکمی و گوارشی هفته دوازدهم یبوست می باشد. برای برطرف شدن این علائم سعی کنید به بهترین دکتر زنان مراجعه نمایید. پزشکان ورزش، رژیم غذایی مناسب و پر کردن اوقات فراغت با امور مورد علاقه را برای برطرف کردن این علائم توصیه می کنند.

علائم هفته دوازدهم بارداری
در هفته دوازدهم بارداری علائمی مانند حالت تهوع صبحگاهی و خستگی کاهش می یابند ولی با ناپدید شدن این علائم ممکن است درد جای آن ها را بگیرد. هفته دوازدهم بارداری دارای علائمی است که از علائم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
لکه بینی: خونریزی خفیف یا لکه بینی ممکن است در هفته دوازدهم بارداری رخ دهد که امری طبیعی می باشد ولی گاهی می تواند نگران کننده باشد. در طی حاملگی دهانه رحم حساس تر می شود به طوری که احتمال خونریزی خفیف در طی رابطه جنسی وجود دارد که این امر بی خطر است. در هر صورت اگر لکه بینی و خونریزی مشاهده کردید باید به بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه کنید. اگر خونریزی شما دارای شدت بسیاری باشد و با درد و گرفتگی همراه شود باید هر چه سریع تر به متخصص زنان و زایمان جهت معاینه مراجعه کنید.
افزایش ترشحات: ترشحات شفاف و بی رنگ واژن در هفته دوازدهم بارداری نقش مهمی در محافظت از رحم و واژن و همچنین جلوگیری از ابتلا به عفونت های تناسلی دارند. در صورت مشاهده ترشحاتی با رنگ سبز، قهوه ای و بنفش هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه کنید زیرا این ترشحات بیانگر ابتلا به عفونت و یا حتی ممکن است نشان دهنده سقط جنین باشند. ترشحات دوران بارداری باید شفاف و بی رنگ باشند.
سر درد: در هفته دوازدهم بارداری سر درد برخلاف تهوع و خستگی تشدید می شود و ممکن است به دلایلی مانند تغییرات هورمونی، کم آبی بدن، خواب ناکافی و کاهش قند خون بروز کند. برای این که بتوانید سر درد خود را کاهش دهید باید سعی کنید عواملی که سبب سر درد می شوند پیدا کنید. بهترین راه برای تسکین این نوع سر درد ها دوری از عوامل محرک است. اگر سر درد شما در حال افزایش است یا علائمی همراه آن ظاهر می شود باید هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه نمایید.
تغییرات پوستی: تغییراتی در هفته دوازدهم بارداری در بدن ایجاد می شود که این تغییرات به دلیل ترشح هورمون های بارداری می باشند. یکی از این تغییرات افزایش رنگدانه های پوستی است. لکه های تیره صورت یا ماسک بارداری در نتیجه چنین تغییراتی ایجاد می شوند. 50 درصد از زنان باردار تحت تاثیر تغییرات پوستی قرار دارند. ماسک بارداری سبب بروز لکه های پوستی روی صورت از جمله گونه ها می شود این لکه ها بعد از زایمان از بین خواهند رفت پس نگران نباشید.
نکات مهم هفته دوازدهم
استفاده از کرم ضد آفتاب: به دلیل بروز لکه های پوستی تیره یا ماسک حاملگی بر روی صورت، افراد باید سعی کنند از کرم ضد آفتاب استفاده کنند. این لکه ها به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد می شوند و نور آفتاب سبب بدتر شدن آن ها می شود. باید سعی کنید از کرم های ضد آفتاب استفاده کنید و از کلاه های لبه دار در فضای باز استفاده نمایید و کم تر در معرض آفتاب قرار بگیرید.
پوشیدن لباس های راحت تر: در هفته دوازدهم بارداری تغییراتی را در بدن خود احساس می کنید این تغییرات شامل حساس شدن سینه ها و بزرگ شدن دور کمر می باشند. با پوشیدن لباس های باز و راحت تر حساسیت سینه کم تر می شود و ناراحتی و فشار شکم و کمر کاهش می یابد. سعی کنید از لباس های زیر مخصوص بارداری استفاده کنید.
ورزش: باید یک برنامه ورزشی مناسب داشته باشید. شروع ورزش ملایم و متناسب با شرایط شما از هفته دوازدهم بارداری در تسکین علائم و کاهش عوارض بارداری مانند کمر درد، اختلالات خواب، سر درد و … تاثیر بسیاری دارد. از مزایای دیگر ورزش میتوان به کاهش خطر ابتلا به دیابت، کاهش فشار خون و تنظیم وزن اشاره کرد.
پرهیز از خوردن فست فود: اشتهای شما با ناپدید شدن حالت تهوع در هفته دوازدهم به حالت طبیعی بر می گردد. شاید هوس خوردن غذا های فست فود را بکنید، قبل از انجام چنین کاری بدانید که مصرف غذای ناسالم به ویژه در سه ماهه اول تاثیر بسیاری بر سلامتی شما و جنین دارد. این غذا ها با روغن های نامناسب و قند فراوان احتمال ابتلا به فشار خون و دیابت بارداری را افزایش می دهد. سعی کنید از خوردن فست فود و غذاهای ناسالم در دوران بارداری خودداری نمایید.

تغذیه هفته دوازدهم بارداری
در دوران بارداری شما دچار افزایش وزن می شوید به همین دلیل باید به رژیم غذایی خود توجه بیش تری داشته باشید که از اضافه وزن ناسالم جلوگیری شود. اضافه وزن بیش از حد و خارج از روند بارداری مشکلات و عوارضی مانند ابتلا به فشارخون بالا، دیابت بارداری و فشار بر ستون فقرات را به دنبال دارد. در سه ماهه اول بارداری لازم است در برنامه غذایی به مقدار کافی پروتئین، کربوهیدرات، میوه و سبزیجات لحاظ شده باشد. افراد باید در هفته دوازدهم از خوردن تنقلات ناسالم مانند محصولات فرآوری شده و بسته بندی و تنقلات ناسالمی مانند چیپس خودداری کنند به جای این تنقلات از خشکبار، کشمش و مویز، میوه خشک که غنی از پروتئین، کلسیم و مواد معدنی هستند استفاده کنید. سعی کنید به متخصص تغذیه مراجعه نمایید و برنامه سالم و مغذی متناسب با شرایط خود را از ایشان دریافت کنید.
حبوبات: حبوبات از جمله عدس، سویا، نخود و لوبیا سرشار از فیبر مفید و با کیفیتی هستند به صورتی که می توانند سبب بهبود عملکرد دستگاه گوارش شوند و از ابتلای مادر به بواسیر و سایر بیماری های گوارشی پیشگیری کنند. حبوبات دارای پروتئین، آهن، کلسیم و اسید فولیک بسیاری می باشند و ریز مغذی های لازم برای جنین را تامین می کنند. سعی کنید از حبوبات در دوران بارداری استفاده کنید.
محصولات لبنی: مصرف محصولات لبنی برای تامین نیازهای پروتئینی و کلسیمی جنین در حال رشد ضروری می باشد. از محصولات لبنی مانند پنیر، ماست و شیر در هفته دوازدهم بارداری استفاده کنید. این محصولات دارای دو نوع پروتئین با کیفیت به نام روی و کازئین می باشند و تاثیر بسیاری در عضله سازی و تقویت جنین دارند. کلسیم برای استخوان سازی و سلامت اسکلتی بسیار مهم می باشد سعی کنید در دوران بارداری از کلسیم استفاده کنید.
ماهی: یکی از نیاز های ضروری هفته دوازدهم بارداری امگا 3 می باشد. امگا 3 اهمیت بسیاری در عملکرد صحیح دستگاه عصبی و تکامل مناسب قلب و عروق دارد و غنی از ویتامین d می باشد که با مشارکت در تولید سلول های سفید خون نقش مهمی در شکل گیری یک سیستم ایمنی سالم و نیرومند دارد. از ماهی در دوران بارداری استفاده کنید. سعی کنید از ماهی هایی استفاده کنید که دارای جیوه بسیار پایینی باشند زیرا ماهی هایی که دارای جیوه بالایی هستند ضرر دارند.
از غذاهای قندی فرآوری شده و چرب به هیچ وجه استفاده نکنید. خوردن غذا های ناسالم سبب خطراتی برای شما و جنین می شود. خانم هایی که قبل از دوران بارداری وزن نرمال داشتند باید در هفته 450 تا 907 گرم در سه ماهه دوم وزن اضافه کنند. خوردن غذای سالم کمک می کند تا افراد اضافه وزن سالم و صحیحی را داشته باشند.

زمان مراجعه به پزشک
خطر سقط جنین با نزدیک شدن به انتهای سه ماهه اول بارداری کاهش می یابد ولی هنوز ضروری است که افراد به علائمی که برایشان اتفاق میفتد توجه کنند و موارد مشکوک را به پزشک خود اطلاع دهند. هر زمانی که دارای خونریزی همراه با درد و گرفتگی بودید باید هر چه سریع تر به پزشک خود جهت معاینه مراجعه نمایید. اگر بیش از سه روز لکه بینی داشتید و دارای درد شدید یا گرفتگی در تمام طول روز شدید هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه نمایید سعی کنید به علائم عجیب و خطرناک بی توجهی نکنید.
کلام آخر
در هفته دوازدهم بارداری علائمی مانند خستگی و حالت تهوع صبحگاهی کاهش می یابند ولی ممکن است علائمی مانند سر درد افزایش یابند. سیستم ها و اندام های کلیدی جنین در هفته دوازدهم تقریباً شکل گرفته اند و از هفته دوازدهم به بعد تا زمان تولد اندام ها به سوی تکامل پیش می روند. جنین در این زمان می تواند انگشتان خود را باز و بسته کند. هفته دوازدهم بارداری دارای علائمی است که از علائم آن می توان به تغییرات پوستی، افزایش ترشحات و لکه بینی اشاره کرد. سعی کنید تغذیه مناسبی در هفته دوازدهم بارداری داشته باشید.
از شما عزیزان بسیار سپاس گزاریم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی داشته شما را با تغییرات هورمونی در هفته دوازدهم بارداری آشنا کند. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده باشند. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد می توانید به سایت مراجعه نمایید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
معمولا غربالگری اول بارداری بین هفته ۱۰ تا ۱۴ حاملگی انجام میشود. این غربالگری شامل یک آزمایش خون ساده و سونوگرافی است. در این تست احتمال اختلالات ژنتیکی مانند سندروم داون بررسی میشود. اگر مورد مشکوکی دیده شود، در ماههای بعدی آزمایشهای تشخیصی باید انجام شوند.
در هفته ۱۲ حاملگی هورمونهای بارداری تثبیت و احتمالا حالت تهوع شما کمتر میشود. اما در برخی زنان باردار هنوز حالت تهوع ادامه دارد. برخی زنان در سهماهه دوم بارداری هم دچار این عارضه میشوند. متاسفانه در تعدادی از افراد نیز حالت تهوع تا زمان زایمان ادامه دارد.
بدن شما برای شیردهی بعد از زایمان آماده میشود. به همین دلیل در طول بارداری سینهها بزرگ و حساس میشوند. برای کاهش درد سینه سعی کنید لباسهای آزاد و سوتینهای مناسب بپوشید.