سلامتی

با کندر و خواص فوق العاده آن آشنا شوید【سال 1402】❤️

کُندر درخت بومی در هندوستان، آفریقا و عربستان سعودی است. از پوست درخت برخی گونه‌های کندر، نوعی صمغ تراوش می‌کند. در این مقاله به شما می‌گوییم کندر و خواص آن چیست و مقدار مصرف آن چقدر است. همچنین درباره‌ی هشدارهای استفاده از آن نیز با شما صحبت خواهیم کرد.

کندر چیست؟

گیاهی دارویی است که در روایت شیعه توصیه به مصرف این محصول یکی از مزایای آن تقویت حافظه است. میوهٔ این گیاه را (که پوسته‌ای چرب دارد و به اندازهٔ یک نخود است) خام می‌خورند. همچنین در فارس میوه آن را می‌کوبند و غذایی به نام آب بنه از آن بدست می‌آورند. میوهٔ نرسیده و خام آن را بنه شک گویند که نوعی ترشی به همان نام از آن درست می‌کنند و با دانه‌های رسیدهٔ آن بنه شور درست می‌کنند که نوعی تنقلات است. همچنین، این گیاه پس از جوشاندن به ماده‌ای به نام سقز تبدیل می‌شود که مانند آدامس حالت ارتجاعی دارد، با این تفاوت که سقز بعد از فرودادن هضم می‌شود.

کندر چیست؟

کندر و خواص آن

لاغری و کاهش وزن: کندر حاوی مقادیر فراوانی گاگلسترون است که غده تیروئید را تقویت کرده و تاثیر مثبت در کاهش وزن دارد زیرا تیروئید نقش مهمی در متابولیسم و سوزاندن کالری های بدن دارد و عملکرد ضعیف غده تیروئید باعث تجمع چربی ها در بدن شده و به چاقی و اضافه وزن منجر خواهد شد.

ضد سرطان: کندر حاوی ترکیب اسید بتا بوسولیک است که دارای خاصیت ضد توموری می باشد. مصرف این گیاه از تکثیر سلول های سرطانی جلوگیری و تاثیر درمان های سرطانی را افزایش می دهد. تحقیقات نشان داده کندر علائم ناشی از شیمی درمانی را نیز کاهش می دهد.

سلامت کبد: مصرف کندر از کبد در برابر آسیب های ناشی از فعالیت رادیکال های آزاد جلوگیری می کند.

سیستم ایمنی بدن: برخی مطالعات نشان داده این گیاه با تاثیر مثبت روی لنفوسیت ها و سلول های T به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و تولید آنتی بادی در بدن را افزایش می دهد و از بروز بسیاری از بیماری های جدی و خطرناک پیشگیری می کند. مصرف این گیاه همراه با داروهای تضعیف‌کننده‌ی دستگاه ایمنی ممکن است اثرگذاری این داروها را کاهش بدهد. نمونه‌هایی از داروهایی که دستگاه ایمنی را ضعیف می‌کنند، عبارت‌اند از: آزاتیوپرین، باسیلیکسیماب، سیکلوسپورین، سندیمون، داکلیزوماب، موروموناب، میکوفنولات، تاکرولیموس، سیرولیموس و…

مفید برای تومور مغزی: مطالعات اولیه نشان می‌دهند کندر برای مبتلایان به تومورهای مغزی مفید است. مصرف روزانه ۴۲۰۰ میلی‌گرم کندر می‌تواند اندازه‌ی تومور مغزی را کاهش بدهد.

بهبود دیابت: یکی از کندر و خواص آن، بهبود دیابت است. تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف روزانه ۸۰۰ میلی‌گرم کندر بعد از وعده‌ی غذایی، سطح قند خون و کلسترول را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بهبود می‌دهد.

بیماری های قلبی و عروقی: مصرف منظم کندر با کاهش فشار خون بالا و حفظ سلامت عروق خونی خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را تا ۲۰ درصد کاهش می دهد.

آسم و مشکلات تنفسی: نتایج مطالعه روی افرادی که به آسم برونشیتی مبتلا هستند نشان داده بیمارانی که به مدت ۶ هفته درمانی به طور مرتب کندر مصرف کردند بعد از ۶ ماه بهبود قابل توجهی در آن ها حاصل شده است.به نظر می رسد مصرف اسید بوسولیک یا کندر در افراد مبتلا به آسم باعث کاهش علائم و حملات تنفسی می شود. استنشاق دود این گیاه در خانه به درمان سرفه ، مشکلات تنفسی ، برونشیت و آسم کمک کرده و خس خس سینه را برطرف می کند.

کندر و خواص آن

 

معده و گوارش: مصرف کندر به کاهش التهاب روده کمک می کند که تاثیر عالی در کاهش مشکلات گوارشی همچون سندرم روده تحریک پذیر، یبوست و ناراحتی های معده دارد. این گیاه جذب مواد مغذی در سیستم گوارش را بهبود بخشیده و به درمان اسهال، نفخ و گرفتگی معده کمک می کند و خطر بروز سرطان روده و  زخم معده را نیز کاهش می دهد.

کاهش استرس:استنشاق دود صمغ کندر به عنوان آرامش بخش و برای کاهش استرس مفید است و در آروماتراپی استفاده می شود. هزاران سال است از صمغ کندر در مراسم مذهبی و به ویژه در کشورهای خاورمیانه استفاده می شود زیرا اعتقاد بر این است که این صمغ تاثیر معنوی و آرامش روحی به همراه دارد.

محکم‌کننده لثه و دندان: کندر و خواص آن موجب می‌شود کندر را جایگزین آدامس کرد و از فوایدش در استحکام دندان‌ها و لثه بهره‌مند شد.

رفع بوی بد دهان: موادی وجود دارد که خاصیت ضد عفونی کننده دارد و از این طریق به کشتن باکتری‌های موجود در دهان و در نتیجه رفع بوی بد دهان کمک می‌کند.

مضرات کندر

  • کندر با دارو هایی مانند : ایبوپروفن ، آسپیرین و سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)، تداخل دارویی دارد.
  • جریان خون را در رحم و لگن تحریک می کند و موجب سقط جنین در زنان باردار می شود.
  • زنان در دوران شیر دهی بهتر است از مصرف کندر اجتناب کنند.
  • نوزادان و کودکان بهتر است از مصرف این گیاه اجتناب کنند.زیاده روی در مصرف کندر موجب سوختن خلط های خون و بلغم
  • موجب سردرد در گرم مزاج ها و همچنین جنون و جذام و برخی بیماریهای پوستی می شود.
  • عوارض جانبی شامل سوزش پشت جناغی، تهوع، احساس پری شکم ، درد اپیگاستریک، بی اشتهایی و درماتیت می باشد.
  • باید به بیماران مبتلا به گاستریت توصیه شود این دارو را با احتیاط مصرف کنند.

انواع کندر

1- کندر مؤنث (سفید افریقی): که به رنگ سفید تا کاهی رنگ و اشکی که به آن کندر انثی گفته می‌شود. و از دونوع Junpiperus, Juniperus thurifera أخذ می‌گردد. و بهترین نوع کندر اشکی است بدون داشتن دود و به راحتی می‌سوزد. کندر اشکی به راحتی در دهان نرم می‌شود و طعم تلخ ندارد.

2- کندر نر (شابلوط افریقی): که به آن مذکر یا لبان ذکر می‌گویند از درخت Boswellia cartorii أخذ می‌شود. این گیاه نسبت به نوع سفید آن ناخالص‌تر بوده، ابن سینا به آن بادمجانی رنگ نیز گفته است. این کندر قرمز رنگ با تکه‌های بزرگتر از اشکی می‌باشد و درجه خلوص آن کمتر از نوع اول است.

3- کندر هندی: که پارچه‌ای یا تکه‌های بزرگ داشته اما رنگ آن سفید تا کاهی و گاهاً تیره تر می‌باشد.

4- کندر یونانی: شیخ الرئیس از گیاهی نام برده که از یونان می‌آمده و نرینه آن را مرغوب‌ترین نوع ذکر کرده‌اند. که در نامهای یونانی ذکر شده است.

علک: در برخی مأخذ کندر را علک نامیده‌اند. در فارسی هر جسمی که در دهان جویده شود و از خود ثقل باقی گذارد و در دهان حل نشود علک نامیده می‌شود که امروزه آدامس را می‌توان مثال زد.

انواع کندر

نحوه مصرف

  • در طب سنتی کندر گرم و خشک است و اگر با صمغ خورده شود برای رفع بدبویی بینی و تنگی نفس و سرفه مفید است .
  • اگر آن را با عسل بخورید موجب درمان فراموشی می شود.
  • می توانید آن را بکوبید و یک قاشق مربا خوری از آن را به لیوانی آب اضافه نمایید و میل کنید.
  • می توانید روزی ۳ گرم را در آب خیسانده و ناشتا مصرف کنید تا بلغم های سینه دفع شود.
  • یا می توانید کندر را به صورت آدامس استفاده کنید، اما باید بدانید کندر کمی تلخ است.
  • برای درمان روماتیسم و آرتروز  به میزان ۳۰۰ تا ۴۰۰ و سه نوبت در روز مصرف شود.
  • برای درمان آسم روزانه ۳۰۰ میلی گرم  در سه نوبت مصرف شود.

روغن کندر و خواص آن

  •  لکه های ایجاد شده بر اثر آکنه، جراحی و ترک پوست و … را از بین می برد.
  • کاهش دهنده چین و چروک است و با بازسازی مجدد سلول های پوست ، آن را جوان نگه می دارد.
  • استفاده از این روغن طبیعی روی ناخن، باعث تقویت آن می شود.
  • از این روغن به عنوان ضدعفونی کننده زخم ها و بریدگی ها استفاده می شود.
  • مصرف منظم آن، زگیل را از بین می برد.
  • ورم ایجاد شده بر اثر گزیدگی حشرات را کاهش می دهد.

روغن کندر و خواص آن

 کندر و خواص آن برای زیبایی

نرم کننده پوست: استفاده منظم و مداوم از این روغن، پوست را نرم و صاف می کند.

 کاهش و از بین بردن جای زخم ها: یک پوست عاری از جوش ، مورد علاقه همه است. این گیاه  می تواند آکنه ، جای عمل های جراحی ، جای زخم ها و حتی ترک های پوستی را از بین ببرد و پوستی صاف ایجاد کند.

تقویت ناخن ها: این روغن ، ناخن های ضعیف یا شکننده و ظریف را تقویت می کند.

روغن کندر ضد عفونت است: این روغن یک ماده ضدعفونی کننده است و برای از بین بردن زخم ها و بریدگی ها کاربرد دارد و روند بهبود زخم ها را تسریع می بخشد.

ماسک کندر برای صورت

۲ تکه کوچک کندر را در یک فنجان روغن بادام بریزید و حرارت دهید تا کندر آب شود. مقداری از این روغن را بر روی پوست خود ماساژ دهید و بگذارید یک شب بماند تا جذب شود و پوست خشک و حساس را درمان کند.

روغن کندر برای مو:

برای داشتن موهای براق و سالم میتوانید این روغن را به تنهایی یا با مقداری صمغ درخت مر ، ترکیب کنید و استفاده نمایید. از این 2 ماده به عنوان ژل حالت دهنده مو نیز میتوان استفاده کرد. این روغن  باعث تقویت ریشه مو و متوقف کردن ریزش مو میشود و در کل به سلامت موها کمک میکند.

روغن کندر برای مو:

مزایا و مضرات مصرف کندر در بارداری

مصرف کندر در ماه سوم بارداری بی خطر می باشد و در ماه های بعد برای جنین مضر است و اگر همچنان زنان باردار ماه ها از کندر استفاده کنند فرزندشان دچار بیماری بیش فعالی شود.

هنگامی که زنان باردار از بارداری خود مطلع می شوند و به پزشک مراجعه می کنند پزشک برای آنان فولیک اسید تجویز می کند که همان کار کندر را انجام می دهد حال اگر این زنان همراه فولیک اسید کندر هم مصرف کنند سبب می شود فرزندانشان لب شکری یا بیش فعال شود.

خوردن کندر در سه ماهگی بارداری تا حدی مجاز است یعنی در این ماه می توانید روزانه یک عدس ( نه بیشتر ) مصرف نمایید. بنابراین مادران باردار باید توجه داشته باشند که برای افزایش میزان هوش و تقویت حافظه نوزاد خوردن یک ماه کندر کفایت می کند.

روش شناخت کندر اصل و تقلبی

بهترین نوع کندر از نوع خالص آن است که تازه و نرم باشد، ظاهر آن سفید باشد و خیلی هم زود شکسته شود. وقتی که کندر را می شکنیم داخل آن باید حالت چسبنده و زرد و طلایی رنگ داشته باشد. اگر باز هم موفق به شناخت اصل آن نشدید، می توانید یک تکه از آن را آتش بزنید و اگر خوب آتش گرفت این یعنی که اصل است. اگر موقع آتش زدن خوب نسوخت و دود کرد، این احتمال دارد که اصل نباشد و صمغ صنوبر باشد که هنگام آتش زدن فقط دود می کند. این نوع  از لحاظ ساختاری و درمانی شباهتی به کندر مرغوب و خالص ندارد.

خواص دود کندر

  • تقویت حافظه
  • دفع عفونت رحمی
  • درمان سینوزیت
  • رفع سردرد
  • افزایش تمرکز
  • درمان سرفه
  • ضد عفونی کردن فضای منزل

عوارض استنشاق زیاد دود کندر

استنشاق مداوم و طولانی مدت دود کندر، سبب ابتلا به سرطان می شود . افرادی که به طور مستمر و روزانه، بیش از چهل سال است که کندر می سوزانند و دود آن را استنشاق می کنند هفتاد درصد بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطان در دستگاه تنفسی و چشایی مانند سرطان زبان ، سینوس و دهان قرار می گیرند.

عوارض استنشاق زیاد دود کندر

تداخل کندر با سایر داروها

داروهایی که در کبد تجزیه می شوند: برخی داروها داخل کبد تجزیه می‌شوند. ممکن است کندر سرعت تجزیه‌ی آنها توسط کبد را کاهش بدهد. مصرف کندر همراه با داروهایی که در کبد تجزیه می‌شوند، ممکن است تأثیر و عوارض جانبی آن داروها را افزایش بدهد.نمونه‌هایی از داروهایی که در کبد تجزیه می‌شوند، عبارت‌اند از:

کلوزاپین (از داروهای ضدروان پریشی)، سیکلوبنزاپرین (مُسکن عضلانی)، فلووکسامین (از داروهای ضد افسردگی)، هالوپریدول (از داروهای ضدروان پریشی )، ایمیپرامین (از داروهای ضد افسردگی ، مکسیلیتین (از داروهای ضد آریتمی)، پروپرانولول (از داروهای فشار خون و نامنظمی تپش قلب)، تاکرین (از داروهای آلزایمر)، زیلوتون (از داروهای ضدآسم)، زولمیتریپتان (از داروهای درمان میگرن)، دیازپام (از داروهای مُسکن و خواب آور)، اُمپرازول (کاهش اسید معده)، وارفارین (از داروهای ضد لخته شدن خون)، دیکلوفناک (از داروهای کاهنده‌ درد و تحریک)، ایبوپروفن (داروی ضد التهاب)، پیروکسیکام (داروهای ضددرد)، پاروکستین (از داروهای ضدافسردگی)، ترامادول (از داروهای ضددرد)، زولوفت (از داروهای ضدافسردگی) و…

کلام آخر

ممنونم که تا آخر این مقاله با ما همراه بودید.امیدوار بیشتر با کندر و خواص آن آشنا شده باشید.اگر تجربه ای در این باره دارید با ما به اشتراک بگذارید.

4.3/5 - (151 امتیاز)

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا